Opleidingsorkest

Het opleidingsorkest staat onder leiding van Xander Urlings.

Xander, geboren en getogen te Meerssen, is afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht met als hoofdvakken Dwarsfluit en Piccolo.
Hij is voornamelijk actief als fluitist en piccoloïst en werkte o.a. met het Limburgs Symfonie Orkest, Douane Harmonie Nederland, André Rieu en andere muziekgezelschappen.
Daarnaast is hij werkzaam als docent dwarsfluit/piccolo en is hij dirigent van verscheidene (jeugd)orkesten.

Sinds april 2019 is Xander dirigent van het opleidingsorkest van Fanfare Les Amis Réunis Ransdaal.

Wat Xander heel belangrijk vindt binnen een vereniging is dat de leerlingen, kinderen én volwassenen, al in een vroeg stadium bij de vereniging worden betrokken. Op deze manier leert men al op korte termijn binnen de opleiding sámen muziek te maken en zal de overgang richting de uiteindelijke “grote” fanfare een minder grote stap zijn. De afgelopen periode zijn er zelfs jonge muzikanten samen met hun vader/moeder gestart in de opleiding en even later samen ingestroomd binnen het opleidingsorkest. Laten we eerlijk zijn; sámen muziek maken is natuurlijk nóg leuker dan in je eentje!

Al na een aantal weken/maanden les is er de mogelijkheid om in te stromen binnen het opleidingsorkest. Het eerste gedeelte van de repetitie zal worden besteed aan muziek die geschikt is voor de beginnende én gevorderde muzikant. De partijen worden, waar nodig, op maat aangepast aan het niveau van de muzikant. De tweede helft van de repetitie is bedoeld voor de iets gevorderde muzikant waarbij er leuke uitdagende stukken worden uitgezocht in overleg met de muzikanten, iedereen is natuurlijk vrij om zelf ideeën voor nieuwe muziek te opperen.